Sverigedemokraterna föreslår att människor som flyr krig och terror inte ska få vistas ute fritt utan att de istället borde låsas in i förvar. Sverige behandlade inte människor på det sättet när mina morföräldrar flydde till Sverige 1944 och vi ska inte behandla människor på det sättet år 2016 heller. 

Min morfar är född 1918 i Estland. Han är uppvuxen i den lilla hamnstaden Haapsalu där han utbildade sig till polis. I slutet av andra världskriget år 1944 ockuperade Ryssland (dåvarande Sovjetunionen) Estland. Statsanställda, universitetslärare, studenter, kulturarbetare med flera arresterades och fördes vidare till Sibirien i godsvagnar.  Alla fritänkare utgjorde ett hot mot den totalitära, kommunistiska staten. 

Min morfar förstod att den enda chansen för överlevnad var att fly sitt hemland.  Vid den tidpunkten var han 26 år gammal. Han tog med sig min mormor som då var 20 år och deras nyfödde son, lämnade sitt hem och flydde i en liten motorbåt till Sverige. Den täta dimman denna tidiga morgon gjorde att de inte blev upptäckta av de ryska, beväpnade båtarna. Efter en lång resa kom de fram till friheten i Sverige. Här fick de lära sig svenska och kom snabbt i arbete och fick på så vis också möjligheten att bidra till uppbyggnaden av den svenska välfärden. Det var aldrig några diskussioner om att de istället skulle låsas in i förvar.

Nu 72 år senare har jag precis blivit vald till oppositionsråd i Kumla kommun. Jag är ett år äldre än vad min morfar var när han fick fly från Estland.
På min fritid är jag engagerad i IFK Kumla Fotboll och ansvarar bland annat för föreningens integrationsprojekt. Som en del av projektet erbjuder vi ensamkommande flyktingbarn att träna och spela seriematcher. Jag tror ingen av oss riktigt kan förstå vad dessa killar gått igenom under sin resa till Sverige. Många av dem vet inte ens om deras föräldrar eller syskon lever. Att därför kunna se den glädje de upplever när de tränar fotboll eller den glädje de uppvisar när de tog sin allra första poäng i seriespelet är helt underbar.

I Sverigedemokraternas värld skulle min mormor och morfar låsts in i förvar när de kom till Sverige 1944. Jag skulle 72 år senare inte få engagera mig för att ensamkommande killar ska få spela fotboll. Istället skulle de vara inlåsta och inte få röra sig fritt utomhus. Det är farliga åsikter men tyvärr inte förvånande att ett extremistparti uttrycker just sådana åsikter. Låt oss tillsammans se till att de här åsikterna aldrig blir verklighet i Sverige.

Stalin låste in oskyldiga människor för att sedan mörda dem, Hitler gjorde likadant. Sverige år 2016 låser inte in människor som flytt från krig och terror.

Som medmänniska och liberal kan jag aldrig acceptera denna åsikt som Sverigedemokraterna för fram.

Christian Lahesalu
Oppositionsråd (L)
Kumla kommun